• Electroterapia

    Text scurt. link

  • KINETOTERAPIA

    Text scurt.

  • MASAJUL

    Text scurt.

  • MECANOTERAPIA

    Text scurt.

  • REFLEXOTERAPIA

    Text scurt.

  • TERMOTERAPIA

    Text scurt.

Electroterapia


Electroterapia intră în cadrul serviciilor de care beneficiază pacientul, programul fiind stabilit în urma evaluării inițiale. Este o formă de terapie care utilizează stimularea electrică pentru a ajuta organismul să se vindece și să se recupereze. În cadrul centrului de zi beneficiarii au parte și de electroterapie: curenți de joasă frecvență, curenți de înaltă frecvență, electromiostimulare și laserterapie. În funcție de diagnostic se stabilește și programul de electroterapie

Kinetoterapia


Kinetoterapia (terapia prin mişcare) este o specialitate terapeutică și foloseşte ca mijloc principal de tratament exercițiul fizic. Această formă de terapie este cea mai nouă componentă a medicinii fizice şi permite trupului să se vindece natural, mişcarea fiind considerată cel mai bun şi cel mai ieftin medicament pentru corp. Terapia prin mişcare este realizată pentru prevenirea apariţiei și agravării bolii, tratarea și recuperarea stării de funcţionare a organismului.
În Centrul “Un pas inainte Alexandra”, beneficiază de kinetoterapie aproximativ 30 de copii diagnosticați cu tulburări din spectrul afecțiunilor neurologice și musculară tulburări de limbaj, întărziere psihomotorică, scolioză și atitudini cifotice. De asemenea, kinetoterapia este cuprinsă în serviciile oferite pacienților adulti.
Kinetoterapeutul (în limitele competențelor profesionale specifice) realizează evaluarea kinetică beneficiarului. Metodele folosite pentru evaluare sunt anamneza, examenul general, măsurători antropometrice etc. Rezultatele evaluării iniţiale sunt înregistrate în Raportul de evaluare kinetică.
Evaluarea inițială constă în diferite teste care se aplică pentru a afla gradul de mobilitate, forța musculară, tonusul muscular, gradul de independență, echilibrul și coordonarea, gradul de dezvoltare cognitivă, gradul de motricitate. În urma evaluarii inițiale terapeutul întocmește un program kinetic pe care pacientul îl va urma. Pentru a obține rezultate favorabile se folosesc diferite materiale cum ar fi: bastoane, mingi de diferite dimensiuni, benzi elastice, saltea, spalier, bureți de diferite mărimi și forme, scripeți, bandă de mers, bicicletă, stepper, greutăți.
În funcţie de durata planificată pentru furnizarea serviciilor pentru beneficiar, echipa de intervenție efectuează evaluări periodice sau evaluare, pe baza constatărilor şi înregistrărilor menţinute pe parcursul furnizării serviciului, respectiv prin reaplicarea testelor efectuate la evaluarea iniţală. În cadrul evaluării se determină pentru fiecare beneficiar gradul de îndeplinire al obiectivelor şi activităţilor stabilite în Planul de intervenţie personalizat, stabilind eficacitatea şi eficienţa serviciilor oferite.
Rezultatele evaluării sunt înregistrate de către kinetoterapeut în Evaluarea periodică.
În funcţie de gradul de realizare al obiectivelor iniţiale, kinetoterapeutul stabilește activităţi sau obiective noi pentru beneficiar, care sunt înregistrate în Planul de intervenţie personalizat iniţial sau într-un plan nou.
Sala de kinetoterapie care este dotată cu spaliere, saltele de gimnastică, bastoane, mingi medicinale, benzi elastice, bicicletă ergometrică, etc.
Activităţile motrice sunt o componentă importantă a programelor educative, mişcarea ajutând pacientul, nu doar din punct de vedere motric, ci şi psihic şi social.
Colaborarea cu părinţii este benefică pentru că aceştia joacă un rol important în desfașurarea terapiei prin respectarea programului pentru acasă recomandat de către kinetoterapeut.(medic)

Masajul


Masajul se încadrează în activititățile Centrului și este indicat în funcție de evaluarea inițială.
În Centrul, beneficiază de masaj copii diagnosticați cu tulburări din spectrul afecțiunilor neurologice și musculare, tulburări de limbaj, întărziere psihomotorică, scolioză, atitudini cifotice, și diverse afecțiuni care interesează sistemul muscular și osos. De asemenea, masajul este cuprins în serviciile oferite pacienților adulti diagnosticati cu boli degenerative, reumatice, ortopedice, circulatorii, metabolice, neurologice etc.

Acțiunea masajului asupra corpului crează numeroase efecte: o bună circulație a sângelui; stimulează și reface activitatea corpului, relaxează și stimulează întregul organism, diminuează încordarea nervoasă, crează un efect liniștitor asupra organismului, combate oboseala, scade durerile și contracturile musculare, refacerea rapidă a energiei organismului.

EFECTELE MASAJULUI TERAPEUTIC
1. EFECTE ASUPRA PIELII
• intensifică circulația sângelui;
• stimularea procesului de regenerare a pielii;
• curătarea pielii de impuritati.
2. EFECTE ASUPRA ȚESUTULUI CONJUNCTIV
• Sporirea mobilitații, supleței și elasticitațtii fibrelor conjunctive
• creșterea temperaturii locale
• stimularea funcțiilor de regenerare a celulelor conjunctive
3. EFECTE ASUPRA ȚESUTULUI MUSCULAR
• relaxarea mușchilor;
• decontracturarea musculaturii afectate;
• regenerarea țesutului muscular;
• îmbunatațirea tonusului și a elasticitații musculare.

Mecanoterapia


Mecanoterapia reprezintă un mod particular de gimnastică medicală care utilizează aparate mecanice bazate pe sistemul pârghiilor. Aceste aparate pot fi acţionate de forţa musculară a pacientului sau de o forţă exterioară (contragreutăţi, forţă aplicată de kinetoterapeut). Într-o accepţiune mai largă, clinicienii au inclus în noţiunea de mecanoterapie toate metodele care utilizează diferite instalaţii şi aparate mai simple sau mai complexe, precum instalaţiile de scripeţi, arcurile, mesele speciale de kinetoterapie, bicicletele ergometrice, stepăr, bandă de alergat, aparat multifuncțional, teratrainer.

Reflexoterapia


Reflexoterapia
ca posibilitate de tratament, recuperare, menținere și întărire a sănătății

Dispozitivele de aplicare Lyapko, în diferite variante (plăcuțe, rolere, brâie, benzi, branțuri, mingi, etc.) sunt mijloace originale, cu acțiune puternică de stimulare și o multitudine de posibilități de întărire a sănătății. La baza acțiunii lor stau principiile medicinei tradiționale chineze – măi-huani-cjeni (acțiune a mai multor ace, la suprafața pielii), precum și mecanismele fiziologice ale activității corpului uman.
Dispozitivele pot fi utilizate atât în instituții medicale (spitale, stațiuni balneare, clinici și cabinete particulare ), cât și acasă, deoarece sunt simple și inofensive în exploatare.
Toate dispozitivele de aplicare Lyapko sunt avizate de Ministerul Sănătății din România, autorizate de MS din Federația Rusă, patentate în SUA, Canada, Australia și alte peste 80 țări, dețin certificatele de conformitate a UE și certificatele standardelor mondiale de calitate.
Aceste produse sunt compuse din cinci metale (argint, cupru, nichel, fier și zinc) înserate pe suport de cauciuc medicinal de înaltă calitate. Acele sunt ascuțite în așa mod, încât nu penetrează pielea.

Mecanismele de acțiune a dispozitivelor de aplicare

Efectul înalt de însănătoșire, prin acțiunea dispozitivelor de aplicare Lyapko se obține datorită combinării următoarelor:
• acțiunea mecano-reflectorie;
• acțiunea galvano-electrică;
• reacția imunologică.
Acțiunea mecano-reflectorie constă în acupunctura periferică a anumitor zone, puncte biologic active (PBA) fară penetrarea pielii, micromasajul pielii și țesuturilor subcutanate.
Deblocarea, relaxarea sau stimularea acestor zone sporește recăpătarea echilibrului energetic al corpului.
Anumite zone ale pielii, prin intermediul terminațiunilor nervoase, sunt asociate cu respectivele organe interne. Acționând asupra pielii, reflector se activează funcția organului respectiv. În locul aplicării dispozitivului, organismul începe să producă și să elimine propriile sale medicamente (dopamina, acetilcolina, serotonina, heparina ș.a.), care îmbunătățesc circulația energetică și sangvină, intensifică metabolismul și procesele regenerative, reduc inflamațiile, etc.
Totodată, datorită acestei acțiuni, are loc declanșarea mecanismului multiplelor înțepături ale pielii, care însumându-se, transmit un semnal către glanda pituitară, ultima la rîndul său elimină endorfine – analgezice naturale ale organismului. Astfel, are loc calmarea și dispariția durerii, fără administrarea medicamentelor.
Reflexoterapia efectuată cu dispozitivele menționate, are un efect puternic detoxifiant, prin eliminarea depozitelor toxice, ce se reflectă prin anumite afecțiuni organice.
Acțiunea galvano-electrică. Pe vîrful acelor și între acele de diferite metale se produce un curent galvanic. Interacționând cu biocâmpul energetic, are loc absorbția selectivă a ionilor acestor metale, în dependență de necesitatea organismului. Această acțiune contribue la îmbunătățirea metabolismului, intensifică procesele reparatorii, ajută la producerea substanțelor biologic active, îmbunătățește conductibilitatea impulsurilor nervoase, micșorează pragul de sensibilitate.
Astfel are loc microionoforeza metalelor(Ag, Cu, Ni, Fe, Zn) în mediul fluid al corpului, asigurând buna funcționare a organelor și sistemelor la nivel celular.
Reacția imunologică: în timpul utilizării dispozitivelor de aplicare Lyapko are loc stimularea imunității tisulare și umorale, mărind rezistența imunologică și adaptarea la factorii patogeni.
Rezultatele clinice ale acțiunii terapiei “multiplelor înțepături”, se manifestă prin efectele analgezice, spasmolitice, antiinflamatorii și imunomodulatorii.
Rezultatul este redobândirea stării de eficiență si normalitate a funcțiilor organismului într-un mod natural.

Termoterapia


Impachetarea cu parafina consta in aplicarea parafinei pe o anumita regiune a corpului.Este o procedura de fizioterapie des intalnita si cu vechime in ceea ce priveste procesul de recuperare medicala.
Actiunea parafinei se datoreaza factorului termic, ea determinand o incalzire uniforma a zonei unde este aplicata de pana la 38-42°C si o crestere a circulatiei intensa a tesuturilor subcutanate. Parafina inmagazineaza caldura si o cedeaza lent organismului, pe masura ce se raceste. Efectul local este cel de stimulare, urmat de un raspuns de vasodilatatie periferica.
Indicatiile aplicatiei de parafina sunt: reducerea spasticității în SNC, creșterea mobilității articulare la copii, relaxare musculară, afectiunile reumatismale degenerative si inflamatorii (poliartita reumatoida, spondilita ankilozanta) si cele posttraumatice ale aparatului musculo-artro-kinetic, suferinte ale sistemului circulator periferic.
Efectele aplicatiilor locale de caldura.
Pornind de la reactia pielii si a circulatiei sanguine locale, cat si de la cea generala, asupra organismului, efectele aplicatiilor locale de caldura sunt urmatoarele:
• Acumularea de « caldura » la nivelul pielii si a tesutului muscular
• Modificari circulatorii locale, la distanta si in profunzime.
• Scadrea inflamatiei.
• Efect analgezic.
• Stimularea procesului de termoreglare periferica.
• Vasodilatatie generalizata in teritoriul periferic.