O viata ma buna prin hidroterapie


Recent, Asociaţia “Un Pas Înainte Alexandra” din Aiud a fost desemnată de Raiffeisen Bank printre câștigătorii programului de granturi “Raiffeisen Comunităţi “2016, obtinand astfel o finantare in valoare de 10.000 euro pentru proiectul “O viaţă mai bună prin hidroterapie” . Acest proiect are ca scop oferirea unei terapii medicale noi pentru beneficiari, prin hidroterapie, prin achiziţionarea unei căzi pentru masaj subacvatic pentru întregul corp, în vederea creşterii eficienţei sedinţelor de recuperare.

Obiectivele proiectului:
O1.Achiziţionarea căzii şi amenajarea spaţiulul pentru şedinţele de terapie.
O2. Crearea şi formarea unei echipe din cadrul Centrului care să ajute în activităţile terapeutice ale copiilor cu dizabilităţi.
O3. Oferirea a minim o şedinţă gratuită a câte 30 minute/beneficiar/săptămână pentru un număr de 30 beneficiari şi monitorizarea progreselor înregistrate după şase luni, în urma implementării proiectului.
Prin participarea la aceste şedinţe de hidroterapie, beneficiarii vor reuşi să-şi îmbunătăţeasca mişcările fizice, să coopereze mult mai bine cu medicul terapeut, să-şi reducă nivelul de stres, starea spastică şi sa se implice în activităţile recreative organizate. Odata cu progresele realizate de către beneficiari, inclusiv prin celelalte terapii, relaţiile de familie se vor îmbunătăţi, viaţa aparţinătorilor va fi mai uşoara, iar copiii mult mai independenţi. Cu cât aceste şedinţe de terapie încep la o vârstă mai fragedă, cu atât creşte şansa şi probabilitatea de recuperare a acestora.

Grupul tinta vizat
Grupul ţintă vizat este reprezentat de 30 de copii cu dizabilităţi grave şi accentuate, în cadrul grupului avem un număr de 13 beneficiari neşcolarizaţi din cauza dizabilităţii pe care o au. Beneficiarii proiectului au vârsta cuprinsă între 2-18 ani, sex feminin şi masculin, domiciliul în oraşul Aiud şi împrejurimi. Ei provin din familii cu posibilităţi materiale reduse, iar singurele activităţi de recuperare sunt cele la care participă în cadrul asociaţiei. Datorită faptului că au participat la aceste terapii, rezultatele lor au fost extraordinare, unii reuşind să meargă singuri, să socializeze, să se integreze, să fie receptivi la şedinţele de terapie la care participă.
Nevoia identificata a proiectului consta in cresterea gradului de autonomie fizica a copiilor, prin efectuarea exercitiilor de kinetoterapie in apa. Beneficiile acestui proiect sunt: scaderea spasticitatii, cresterea fortei musculare si a tonusului muscular, imbunatatirea cooperarii intre pacient si terapeut, usurinta in efectuarea exercitiilor cu pana la 50%, intarirea sistemului imunitar, reducerea anxietatii, scaderea intensitatii durerii si a nivelului de stres, cresterea confortului psihic al beneficiarilor si recuperarea mult mai rapida a persoanelor cu dizabilitati.

Manager de Proiect:
Presedinta Asociatiei ”Un Pas Inainte Alexandra”, asistent medical
Popa Mirela Felicia

O sansa la viata


“O sansa la o viata mai buna” este un proiect in derulare in colaborare cu DGASPC Alba, incepand cu luna mai 2016 pe o perioada de un an. Beneficiari directi sunt 20 de copii cu handicap grav din Aiud si zonele limitrofe din cadrul asociatiei, care fac tratamentele de recuperare in Centru Asociatiei, tratamentele constau in servicii de recuperare: kinetoterapie, mecanoterapie, masaj, termoterapie, impachetari cu parafina, impachetari cu argila; terapii specific si servicii sociale. Serviciile sunt oferite in Centru Asocietiei de specialisti ca : medic generalist medicina alternativa, medic ortoped, medic neurolog, asistent social, psiholog, kinetoterapeut, asistent medical si masior. Pentru acest proiect DGASPC Alba finanteaza o parte din valoarea cheltuielilor, iar restul fiind suportat de catre Asociatie din fonduri proprii si sponsorizari. Din evaluarile de pana acum, din feedback-ul oferit de parinti si din concluziile formulate de psihoterapeut, reiese ca proiectul este deja o reusita, majoritatea celor 20 de copii care il frecventeaza inregistrand progrese pe diferite arii de dezvoltare.

Pentru a monitoriza progresele realizate de copii in cadrul activitatilor terapeutice, pe parcursul proiectului se fac evaluari ale beneficiarilor, initiale si se vor face si cele finale. Competentele evaluate sunt: de limbaj, cognitive, emotionale, sociale, motrice, autonomie personala. Aceste evaluari au ca scop validarea rezultatelor obtinute prin utilizarea terapiei la copiii cu dizabilitati.

Pe parcursul proiectului se vor achizitiona materiale educative care sa asigure imbunatatirea calitatii activitatilor. Materialele educative vor fi atent alese cu scopul de a corespunde activitatilor terapeutice. Acest proiect va avea o contributie importanta in a dezvolta limbajul, afilitatile de relationare in grup, personalitatea copiilor, de asemenea in a ajuta copiii sa-si comunice gandurile, atitudinile, sentimentele, sa se integreze, sa dobandeasca deprinderi de autonomie personala si sa se bucure de o viata mai buna!!!